Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2013 18:16 - Панагюрище става домакин на Първи международен конкурс за млади оперни певци "Елена Николай"
Автор: sonyagarcheva Категория: Изкуство   
Прочетен: 3036 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.10.2013 00:11


image От 28 до 30 октомври 2013 година град Панагюрище ще бъде домакин на първото издание на
Международния конкурс за млади оперни певци "Елена Николай", организиран от Община Панагюрище. Негов председател е заместник-кметът на общината Галина Матанова, а членове: Соня Гарчева – главен координатор на конкурса, Сийка Лапачка – връзки с обществеността и арткоординатор и Бойко Николов – онлайн поддръжка, дизайн и предпечат. По думите на Матанова, Панагюрище трябва да си върне всички свои златни съкровища, да им отдаде нужното внимание и да ги популяризира. Сред тях е и легендарната българска оперна певица Елена Николай. Един от символите на България – Панагюрското златно съкровище, от 2012-та се завръща всяка година в Исторически музей - Панагюрище в новопостроената уникална и единствена по рода си зала трезор. Чрез конкурса за млади оперни певци „ Елена Николай”, през 2013 година Община Панагюрище цели да допринесе за популяризирането на оперното изкуство.
Град Панагюрище има уникалния шанс да се впише в редиците на европейските културни музикални центрове, даващи летящ старт на хиляди млади таланти. Първият международен конкурс за млади оперни певци на името на Елена Николай ще събере на една сцена младите таланти, ще им даде възможност да представят своята дарба пред авторитетно жури и да участват в една благородна надпревара, в която да се отличат най-подготвените за голямата сцена.
Амбицията на организаторите е с всяко следващо издание да се разширява международното участие, което със сигурност ще популяризира културното наследство и традиции на Панагюрище и областта, ще спомогне за откриването на нови хоризонти за региона, като привлекателна туристическа, културна и бизнес дестинация.
imageКонкурсът е възможност за различни поколения зрители да се докоснат до магията на класическата музика.
Първият международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” ще се проведе от 27 до 30 октомври 2013 година в два тура. Заявление за участие могат да подадат оперни певци на възраст от 23 до 33 години /включително/. Крайният срок за подаване на заявления е 20 октомври. Конкурсът ще се проведе в залата на Театър Дом-паметник, град Панагюрище по видове гласове и по реда на жребий, изтеглен в деня преди конкурса. Всички творби се изпълняват в оригинал, на езика, на който са написани и в съпровод на пиано. Галаконцертът на лауреатите ще се състои на 30 октомври от 18:30 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник, под палката на талантливият диригент Григор Паликаров.
Председател на журито е оперната прима Христина Ангелакова. Почетен член на журито е именитата италианска оперна певица Бруна Балиони, която за първи път ще посети България. Още две световно признати оперни имена ще се присъединят в подкрепа на талантите, като членове на журито – Дарина Такова и Калуди Калудов, както и диригентът Григор Паликаров. Всичко за конкурa и начинът, по който да се запишете за участие ще намерите на сайта 
www.elenanikolai.com



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 771471
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!