Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2010 21:33 - Фейсбук и връзките
Автор: sonyagarcheva Категория: Забавление   
Прочетен: 1218 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.08.2010 14:13


В се още няма ясни норми за поведение в социалната мрежа, но що се отнася до връзките едно е ясно - винаги след кавга с любимия сменяйте паролата на профила си image 

 

За много хора присъствието в социалната мрежа Фейсбук се е превърнало в огледало на личността им в реалния живот. Снимки показват на всички колко добре си прекарват, статусът им - за какво си мислят в момента, а семейното положение - дали са обвързани, свободни или нещо по средата.

 

От всички тези миниизявления само семейното положение въвлича директно друг човек и това, ако цитираме "Фейсбук", може да усложни нещата.

 

Социалната мрежа предлага шест категории, от които да изберете семейния си статус - свободен/а, женен/а, сгоден/а, обвързан/а, в отворена връзка и "сложно е".

 

Първите четири категории са доста ясни. Въпросът е кога точно трябва да бъдат използвани.

 

Все още никой не е написал книга за

 

етика в социалните мрежи

 

и кое е допустимо и кое - не в тях.

 

За много хора промяната в семейния статус е сигурен знак, че нещата са вече официални, че връзката е започнала и за пред хората или пък съответно е приключила.

 

Обаче не всички са съгласни с това. Някои двойки са заедно от години и не намират за нужно да осведомяват широката публика за личните си проблеми.

 

Така се оформят две големи групи - на поддържащите тезата, че една връзка не е достатъчно сериозна, ако не е обявена в един или друг профил, и на онези, според които личните взаимоотношения все пак трябва да си останат лични.

 

Въпросът всъщност е дали сте готови да споделяте толкова лична информация и с хора, които не познавате добре или пък не познавате лично изобщо.

 

И на кого пък ще кажат те.

 

Защото винаги остава вероятността да обяснявате на роднини защо сте съобщили една или друга важна новина първо на интернет и след това на тях.

 

Според Илана Гершън, професор по комуникации в университета на Индиана, различните поколения използват технологиите по различен начин и съответно предпочитат да разгласяват различни неща в социалните мрежи.

 

Младите рядко прекратяват връзките си чрез социални мрежи и предпочитат да използват телефон или електронна поща, твърди Гершън.

 

Важно е също и на кой етап се намира връзката.

 

Много хора споделят, че използват социалните мрежи, за да започнат разговор с определен човек, но след това предпочитат да прехвърлят общуването към телефон и евентуално към среща очи в очи.

 

Винаги обаче съществува възможност да се изгубите в превода. И да си понесете последствията.

 

Като например да изградите идеалната връзка във "Фейсбук", но да я провалите в личностната комуникация, защото не сте свикнали с особеностите на човека, който този път действително седи срещу вас.

 

Поведението след раздялата също се нуждае от правила.

 

Дебненето на бившия в социалните мрежи, както и на потенциалните му нови възлюбени е грях, който си признават голяма част от хората, взели участие в изследването на Гершън.

 

Общо взето, всички са съгласни, че Фейсбук етикет трябва да има. Проблемите идват от различните начини, по които хората си представят този етикет.

 

 

Затова и специалистите съветват - съобщавайте каквото прецените и на когото прецените, но не забравяйте да сменяте паролата си след всяка раздяла.





Тагове:   фейсбук,   етика,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 770369
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!