Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2010 21:17 - Падащи звезди и тази нощ
Автор: sonyagarcheva Категория: Изкуство   
Прочетен: 4218 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Тази нощ е последната, в която можем да се насладим на красивите нощни фоерверки идващи от космоса. Само след няколко минути, ако сте на по-тихо, по-тъмно място - най-добре е извън града - ще можете да наблюдавате явлението Метеоритен дъжд, наречен Персеидите. Снощи бе пикът, в който звездобройците можеха да видят до 100 падащи звезди за 1 час.

Персеидите тази година са най-видими, защото Луната се намира във фаза на новолуние. Родителското тяло на Персеидите е кометата „Суифт-Тътъл“, а пикът на потока се проявява, когато Земята пресича нейната орбита около Слънцето, попадайки в следата на нейната опашка. Остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, те изгарят, често оставяйки ивици светлина в небето – така наречените „падащи звезди“. Метеорите изглеждат, като че ли идват от място в съзвездието Персей, откъдето идва и името Персеиди.

Традиционният августовски звездопад е бил най-красив през 92-а година, когато кометата е преминала максимално близо до Слънцето в своята 130-годишна обиколка. Тогава от Земята сме наблюдавали по 400 падащи звезди на час.

Пет са силните метеоритни дъждове през тази година, като най-известни са потокът от Квадрантиди, който бе през януари, Лиридите – през април, Персеидите през август и Хеминидите през декември.


image



Тагове:   нощ,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 770448
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!