Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2010 13:01 - "Войната е опиат" взе шест награди БАФТА, изпревари "Аватар"
Автор: sonyagarcheva Категория: Изкуство   
Прочетен: 868 Коментари: 0 Гласове:
1



 "Войната е опиат" на режисьора Катрин Бигълоу получи наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) за най-добър филм, предаде Ройтерс. Церемонията се проведе в Кралската опера в Лондон, а принц Уилям беше обявен за нов председател на БАФТА.

Посветената на войната в Ирак драма "Войната е опиат" надделя в ожесточена конкуренция с абсолютния хит "Аватар", режисиран от бившия съпруг на Бигълоу Джеймс Камерън, и с британската драма "Образование" на Лоне Шерфиг - и трите ленти имаха по-осем номинации. Освен тях за отличието в тази категория се бориха филмите "Високо в небето" на Джейсън Райтман и "Прешъс" на Лий Даниълс, пише БТА.

"Войната е опиат" донесе на Бигълоу и титлата "най-добър режисьор". Останалите номинирани режисьори бяха Джеймс Камърън за "Аватар", Нийл Бломкамп за "Сектор 9", Лоне Шерфиг за "Образование" и Куентин Тарантино за "Гадни копилета".

Военната драма получи призове и в техническите категории звук и монтаж и така изпревари своя най-голям претендент за отличия - научнофантастичния епос "Аватар". Двата филма се състезаваха за най-добри продукции, но "Аватар" все пак взе отличието за специални визуални ефекти.

В категорията "Най-добър актьор" спечели Колин Фърт за филма "Самотен мъж". Той надделя в конкуренцията на Джордж Клуни за "Високо в небето", Джеф Бриджис за "Лудо сърце", Анди Съркис за "Секс, наркотици и рокендрол" и Джереми Ренър за "Войната е опиат".

С приза за най-добра актриса си тръгна Кери Мълигън за "Образование". В категорията бяха номинирани - за тринайсети път Мерил Стрийп за ролята си на гуруто в кулинарията Джулия Чайлд, Одри Тоту за "Коко преди Шанел", Сирша Ронан за "Очи от рая" и Габурей Сидебей за "Прешъс".



Тагове:   награди,   шест,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 766213
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!