Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2010 23:43 - " Зов за късмет на “Евровизия”"
Автор: sonyagarcheva Категория: Изкуство   
Прочетен: 2069 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 29.08.2010 12:57


imageМиро, българинът на “Евровизия 2010”, най-сетне представи петте песни, от които да харесаме най-добрата и да го пратим с нея в Осло на 27 май. Това са: 1) “Eagle”, песен на тандема Ясен Козев - Крум Георгиев, която съчетава фолклорен ритъм с попзвучене; 2) “Моят поглед в теб”, попрок балада на Д2; 3) “Twist&Tango”, шведско-българско латино; 4) “Остани!”, поппесен на Найден Андреев; 5) “Ангел си ти”, авторско диско на Миро. Националната телевизия ще ги върти до 28 февруари, когато зрителите в рамките на едночасово шоу ще определят фаворита с телефонни обаждания и есемеси.

В живото предаване в неделя вечерта се чуха думи за кауза, клетви за победа, обяснения в любов към “Миро - “един от тези хора, които Господ ни изпраща, за да събудят доброто в нас” (Мишо Михайлов, автор на текста на петото парче - б. а.).

Дали обаче сред петте парчета, изпълнени безупречно на живо, има песен, която да предизвика чак доброто у българина? Не, сингъл с подобни възможности няма. А нужно ли е изкуството да се превръща в национална кауза? Със сигурност. Но дали това е по силите на попкултурата, която в момента се грижи за собственото си оцеляване, а не за самочувствието на публиката... И петте песни, композирани за Миро, имат съмнителен потенциал да опитомят ефира. Както например се случи с хита “Губя контрол, когато...”. Родната попсцена е в криза, от която Миро досега все някак успяваше да избяга. С участието си на “Евровизия 2010” обаче той скочи право в епицентъра й.

“Въздържам се от коментар. Но това, което видяхме, съвпада с нивото на българската попмузика, заяви пред “Труд” композиторът Митко Щерев. - Онова, което е нужно за една триминутна песен, е да има запомнящ се рефрен. Миро по принцип пише хубави песни, но не може рефренът му да е “О-о-о” или “Тра-ла-ла”. Щерев подчерта, че около този конкурс се вдига излишно много шум.

Според Дони, който е сред единиците с национални хитове след промените, най-добра от петте песни е “Eagle”: “Тя ме докосна от първо слушане. Не е маловажен и фактът, че е на английски език. Иначе и останалите композиции са хубави, но не са за конкурс.” Дони обаче не смята, че сингълът “Eagle” би станал победител точно на “Евровизия”. “Имайте предвид, че вкусовете на конкурса понякога са много особени и за № 1 се избират ужасяващо тъпи песни”, припомня певецът.

Откакто БНТ се включи в “Евровизия”, състезанието се превърна в слабост за цялата ни музикална гилдия. Конкурсът винаги е бил възприеман като трамплин към европейската сцена, а това, впрочем, не е точно така. С “My Number One” Елена Папаризу бе сред малцината изпълнители, които направиха от песента-победител хит на Стария континент. За пример не може да бъде даден нито миналогодишният шампион Александър Рибак, нито по-предните Дима Билан, Мария Шерифович, че даже “Лорди”.

За “Евровизия 2010” БНТ и Миро се опитаха да привлекат каймака на композиторите у нас. В резултат получиха около 60 песни - на Дани Милев, Мага, Георги Андреев, Борис Карадимчев, Миро Гечев, “Дийп зоун”, Светльо Христов, Светослав Лобошки, пратени бяха парчета и от чужбина - Румъния, Гърция, Испания. “Попжанрът у нас е в криза, защото авторите работят по поръчка, вдъхновяват се чак когато някой дойде при тях с пари”, казва водещият на “Евровизия” Драго Драганов. В историята на музиката обаче има десетки примери за гениални произведения, написани по поръчка. Има и знаменити композитори, проваляли се на “Евровизия”. Така че, ако каузата ни е единствено да победим, да се надяваме на късмет. А Миро през последните години определено има такъв.
Вестник "Труд".

МОЯТ КОМЕНТАР:
Това, което се случва в момента на Миро е много стресиращо. Всички тези надежди, които му се хвърлят, в крайна сметка може да му изиграят лоша шега. Аз лично изслушах песните и личното ми мнение е, че най-доброто парче е "Ангел си ти". Да ме извинява големият наш композитор Митко Щерев, който в момента незнайно защо е стигнал да обсъжда композициите на един конкурс за поп фолк изпълнители, с много ниско качество. Та исках да кажа, след като изпълнители от световна величина могат да използват "ОООО" или "най-на-на-на", защо и Миро да не може. Ангел си ти е негово авторско и си личи свежеста му. На всичкото отгоре се запява и веднага. А какво повече ѝ е нужно на една песен да стане хит - Добра визия, денс звучене и лесно запомнящи се рефрени....Тук искам да отбележа и факта, който е много важен - Миро не пее фалшиво. Незнам защо го правя на въпрос, все пак да си изпълнител би трябвало да е ясно, че след като ти си такъв, не би трябвало да пееш фалшиво, но тук у нас, това качество си е наистина за отбелязване - вземете предишните ни участия на Евровизия или останалите конкурси, които се правят. Ще си позволя да публикувам отдолу песента, която ме грабна мен.
По въпроса за парите. Нали го наричаме "шоубизнес", това изначава, че хората занимаващи се с "шоу бизнес" трябва да изкарват пари и наистина понякога защо да ти идва вдъхновение за каквото и да е, като ще си останеш само с него. Парите са важни, та кой по света прави шоу без пари - никой. Защо у нас, когато стане дума за работа в сферата на изкуството, когато се спомене думата пари, звучи толкова лошо и едва ли не проява на лош вкус и нисък стил. Нужни са пари за изкуство и не виждам нищо лошо, когато искаме да слушаме хубава музика, да можем и да плащаме за нея.
Желая успех на Миро и дано успее да представи страната ни достойно.





Тагове:   Миро,   Евровизия,   късмет,


Гласувай:
1



1. gothic - Всъщност, следва да си пожелаем ...
09.02.2010 00:12
Всъщност, следва деа си пожелаем късмет за нещо друго. За това, през следващото лято някоя българска група да свири на основната сцена на Граспоп, Вакен, Дайнамо, Сигет, Рединг или някой друг от големите поп, рок и метъл фестивали. Това, смея да твърдя, ще покачи доста повече престижа на родната музика, отколкото полумъжкият глас на Миро пеещ посредствена песен на треторазреден фестивал. А за шоубизнеса - препоръчвам тази статия:

http://www.stroeja.com/?id=23

написана е от човек, който наистина разбира преди около шест години, но мамка му, днес е актуална повече от всякога...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 769879
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!