Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2009 13:37 - Лукреция Бoрджия
Автор: sonyagarcheva Категория: Изкуство   
Прочетен: 39881 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.11.2009 13:44



imageЛукреция Борджия е родена на 18 април 1480 в Субиако, Италия. Тя остава в историята, от една страна, като покровителка на изкуството и науката, а от друга, като фатална жена, богата на любовни приключения, някои от които завършват фатално за нейните любовници.

Семейството на Лукреция по-късно става известно със своите политически амбиции, безскрупулни машинации, корумпираност и порочност, за които се твърди, че са постоянни характеристики на Папството през Ренесанса.

Няма исторически доказателства за твърденията, че Лукреция активно е участвала в множеството престъпления на баща си и братята си. Нейните могъщи роднини от фамилията Борджия на няколко пъти ѝ уреждат годежи с влиятелни мъже, за да извлекат политически дивиденти. Тя е била омъжена три пъти за Джовани Сфорца, Алфонсо Арагонски, Алфонсо Д"Есте.

Лукреция Борджия има осем деца: Джовани Борджия, Родриго Борджия Арагон, Еркол II Д"Есте, Иполито II Д"Есте, Алесандро Д"Есте, Леонора Д"Есте, Франческо Д"Есте, Изабела Мария Д"Есте.

Лукреция Борджия умира на 24 юни 1519 в Ферара, Италия.

Образът на Лукреция Борджия присъства в редица произведения на изкуството:ренесансови картини, трагедии, новели, опери и филми.

Борджия или Борха (исп Borja, на италиански: Borgia) е испанска благородническа фамилия която оставя дълготрайни следи в европейската история по времето на Ренесанса.

Фамилията Борджия произлиза от южен Арагон, но най-известните представители са от Валенсия и Хатива. В началото на 15. век, благодарение на Борджия-Папите: папа Каликст III(1455–1458) и папа Aлександър (1492–1503), фамилията успява да концентрира огромно количество власт и богатство. С управленито на двамата папи се свързва и Непотизма. Известността на Чезаре Борджия като войник и държавник, син на последния папа, е описана във фундаменталния труд на Макиавели „Владетелят“. В служба на Чезаре е бил дори и Леонардо да Винчи.

Със смъртта на папа Александър VI започва упадъка на фамилията, въпреки това през 1644 година Джовани Батиста Памфили, внук на Александър VI, е ръкоположен за папа и приема името Инокентий Х.

Последния представител на фамилията по линията на Хрцогите от Гандия умира през 1748. Един от последните нейни представители е Франциско де Борха, трети генерал на Ордена на йезуитите. Неаполитанските владетели на Калабрия също произлизат от фамилията Боржия, както и днес често срещаните имена на фамилии като Боржия де Мила, Боржия-Ланкол.

Историята на фаталната жена Лукреция намира място и в операта. Един от най-големите композитори на Романтизма Гаетано Доницети избира сюжета за една от оперите си.
Чуйте откъс от тази опера в изпълнение на Joan Sutherland - Era desso il figlio mio  

 






Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 766230
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!