Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2010 16:03 - Теория на конспирациите
Автор: sonyagarcheva Категория: Бизнес   
Прочетен: 862 Коментари: 0 Гласове:
3



От атентатите на 11 септември до извънземните, които строят тайни бази на земята - абсурдни и не чак толкова, теориите за конспирацията продължават да събуждат любопитство.

Атентатите на 11 септември

След случилото се през септември 2001 г. се появиха много теории, опитващи се да обяснят какво и защо се случи с кулите-близнаци на Световния търговски център.

Част от тези теории се обединяват в Движение за истината за 11 септември.

Неговите последователи смятат, че президентът Буш и хора от обкръжението му са знаели какво предстои, но не са предприели нищо, за да могат да управляват общественото мнение в посока на увеличаване разходите за отбрана и силното ограничаване на редица граждански свободи.

Смъртта на принцеса Даяна

През 1997 г. принцесата на Уелс и приятелят и Доди ал Файед загиват в катастрофа, опитвайки се да избягат от настоятелни папараци.

Според мнозина връзката между майката на следващия лидер на англиканската църква (принц Уилям) Даяна и бизнесмена мюсюлманин била недопустимо петно върху репутацията на кралското семейство.

Затова то се погрижило да реши проблема като плати за убийството на принцесата, твърдят конспираторите.

В подкрепя на идеята идват и слуховете, че Даяна била бременна и че планирала да смени религията си.

Еврейският заговор

Идеята, че евреите работят задружно за завземане на ръководни постове, за да контролират света води началото си отПротоколите на старейшините от Цион.

Идеята за еврейска конспирация има много поддръжници, сред които известни личности като Хенри Форд и Мел Гибсън.

През 1920 г. Хенри Форд плаща за публикуването на половин милион копия от "Протоколите на старейшините от Цион".

Книгата е използвана от нацистите като оправдание за геноцида срещу евреите и въпреки че е обявена за фалшификат, все още се отпечатва и се радва на голям интерес.

Стъпването на луната

Във филма от 1978 г. Capricorn One НАСА (
NASA) изфабрикува кацането на спътник на Земята. Въпреки че филмът е посредствен, идеята грабва въображението на зрителите и вече десетилетия продължава да предизвиква съмнение, че човешки крак действително е стъпил на луната.

През 2001 г. телевизия Fox излъчва предаването "Теория на конспирацията: Кацнахме ли на Луната?", в която са събрани всички твърдения за несъответствия между официалната версия за кацането и разпространените фотографии от него

Десетки интернет сайтове също твърдят, че разполагат с доказателства за фалшификация. Всички конспиратори обаче пропускат да обяснят как от НАСА са се сдобили с килограми скална маса с доказан извънземен произход.

Скритите съобщения в рекламите

Сред защитниците на теорията, че в рекламните съобщения има скрит 24-ти кадър, който ни внушава едно или друго, са Уилсън Браян Кий (автор на "Подсъзнателно съблазняване") и Ванс Пакард ("Скритите подбудители").

Първоначално книгите им предизвикват широк обществен отзвук. Дори срещу групата Judas Priest  е заведено дело през 1990 г. по обвинение, че чрез подсъзнателно съобщение е предизвикала самоубийството на тийнейджър.

Скоро голяма част от идеите на Кий и Пакард е поставено под съмнение.

Някои "ключови" изследвания върху ефекта от подсъзнателната реклама също са обявени за фалшифицирани.

Учените се обединяват около мнението, че  подсъзнателният мозъчен процес наистина съществува и може да бъде тестван, но това не означава нищо. Да накараш някого да види образ за секунда е лесно, но да накарш човек да купи или да направи нещо заради тази една секунда е изцяло друг въпрос.

Сред най-известните теории за конспирацията са и убийствата на Джон Кенеди и самоубийството на Мерилин Монро, както и някои по-абсурдни идеи като например тази, че светът се управлява от влечуги, че пърженото пиле на KFC предизвиква потентност у чернокожите и че баркодовете са начин за контрол на масите.




Тагове:   теория,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 769473
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!