Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2010 22:57 - Къде да прекарате Никулден?
Автор: sonyagarcheva Категория: Забавление   
Прочетен: 5336 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 29.11.2010 18:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Никулден е един от най-светлите празници, посветен на Свети Николай, Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моряците и банкерите. Нещо повече: ако небесните мълнии се падат на свети Илия, а подземният свят- на арх. Михаил, то средната част, пространството между земята и небето е частта на св. Никола. Спасявал е изпаднали в беда моряци и рибари. По тази причина почитат св. Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир - на океаните, моретата, реките и езерата.
Според народните вярвания светецът причинява морските бури и урагани.
У нас по традиция на Никулден рибарите приключват с есенно – зимния риболов. Всяка българска къща му посвещава курбан, задължително рибен. По традиция рибата е шаран . При приготвянето на традиционното рибно ястие, се внимава да не паднат люспи от рибата на земята – на лошо е. 
 Освен рибник, за никулденската празнична трапеза жените приготвят специални обредни колаци, познати с названията „Богов хляб", „боговица", „никулденски кравай", „светец". Преди да започне тържественото угощение рибникът и погачата се прикадяват от най-възрастния представител на семейството и рода. Част от обредната храна се раздава из махалата за здраве и за да „пази свети Никола моряците и рибарите от беди и корабокрушения". Празнуват: Никола,Николай,Нико, Николина,Николета, Нено,Ненка, Нина..

 
image

Къде да прекарате Никулден? 


image
Място за отдих и риболов
село Аспарухово-на 86 км. от гр. Варна лежащо на брега на яз. Цонево. Тук ще откриете традиционната българска атмосфера на съвременния българин. Налични са всички условия за уеидинение и релакс. Къща за отдих "КАМИ" разполага със три тройни стаи, санитарен възел, баня, тв.. На разположение на гостите са барбекю с лятна градина, банкетна зала и открит малък басеин. Мястото е прекрасно за семейни тържества, ваканция, детско парти, приятелска или ловно-рибарска среща. В красивата местност ще преоткриете Планинският район, който предразполага за лов, излети, и разходки в планината,а за Вас рибари - яз. Цонево осмият по-големина в България. В близост е и природният феномен "Чудните скали".
 
 За контакти и резервация: 
0876041778  - Камелия Александрова
0893455477  - Анатолий Гарчев






Гласувай:
8


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 769379
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!