Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2011 00:46 - Кой подслушва министри в България?
Автор: sonyagarcheva Категория: Политика   
Прочетен: 2565 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 10.01.2011 00:51


На 4 януари 2011, вестник „Галерия“ разпространи аудиозаписи от три разговора, водени между директора на Агенция „Митници” – Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. Разговори, за които се твърди, че са водени през месец май 2010.

В казуса има две сюжетни линии – едната е свързана с работата на митническите органи в България и борбата с контрабандата и далеч по-важната и болезнена за обществото ни тема – очевидно постоянното, повсеместно и безгрижно използване на т.нар. специални разузнавателни средства.

Съгласно чл. 34 от Конституцията всеки има право на неприкосновеност на кореспонденцията и другите съобщения. Според алинея 2 от тази разпоредба намеса в това право е допустима само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления. Специалният закон, уреждащ процедурата по законосъобразното осъществяване на такава намеса, е Законът за специалните разузнавателни средства (ЗСРС).

Нека внесем яснота за разпоредбите на този закон.

Какво е СРС?

Съгласно ЗСРС, специални разузнавателни средства са техническите средства и оперативните способи за прилагането им, които се използват за изготвяне на допустимите от НПК веществени доказателствени средства.

С каква цел могат да се използват СРС?

За предотвратяване и разкриване на тежки престъпления, единствено ако необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин. За дейности, свързани с националната сигурност.

Спрямо кого могат да се използват СРС?

1. По отношение на лица, за които са получени данни и има основание да се предполага, че подготвят, извършват или участват в подготовката на престъпления;

2. По отношение на лица и обекти, свързани с националната сигурност;

3. При опазване на живота или имуществото на лица, дали писмено съгласие за това.

Кой може да иска използването на СРС?

МВР – Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главна дирекция „Криминална полиция“, Главна дирекция „Охранителна полиция“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Дирекция „Вътрешна сигурност“, областните дирекции на МВР, ДАНС – териториалните дирекции и самостоятелните териториални отдели на агенцията, както и нейните специализираните дирекции (с изключение на дирекция „Технически операции“), Министерство на отбраната – службите „Военна информация“ и „Военна полиция“, Прокуратурата – по конкретно досъдебно производство

Кой разрешава използването на СРС?

СРС могат да бъдат използвани единствено след разрешение на окръжния съд.

Кой може да използва СРС?

СРС могат да се прилагат само от специализирана дирекция “Оперативни технически операции” към МВР и от специализирана дирекция „Технически операции” на ДАНС.

За какъв срок могат да се използват СРС?

Максимум два месеца, а в случай на необходимост срокът може да бъде продължен, но за не повече от шест месеца общо.

Кой контролира използването на СРС?

Министърът на вътрешните работи; Председателят на ДАНС; Ръководителите на структурите, имащи компетентност по прилагане на СРС; Парламентарен контрол, който към момента се осъществява от постоянно действаща подкомисия към Комисията по правни въпроси в парламента.

Накратко, в настоящия случай има две възможности – СРС да са поискани от компетентните органи в рамките на образувано досъдебно производство или от службите за сигурност във връзка със заплаха за националната сигурност. Трета възможност за запис на телефонен разговор без знанието и съгласието на участниците в него, българското законодателство не допуска.

Четири въпроса

В светлината на съществуващата у нас законова рамка, въпросите, които следва да получат отговор са:

1. Използвани ли са СРС по смисъла на ЗСРС по отношение на финансовия министър или директора на Агенция „Митници”? Ако да, какво е правното основание за това, ако не – какъв характер има записът на телефонния разговор?

2. Ако в коментирания казус са приложени СРС, кой е поискал тяхното използване и на какво правно основание?

3. Ако редът на ЗСРС е бил спазен, в извършването на какво престъпление е бил подозиран финансовият министър или директорът на Агенция „Митници” или каква опасност за националната сигурност е представлявала дейността на един от тях?

4. Ако редът на ЗСРС не е бил спазен, кой носи отговорността за въпросния телефонен запис?

Българското общество следва да получи абсолютно ясен отговор на тези въпроси. И то след извършване на задълбочена проверка от орган, независим от службите, прилагащи СРС, тоест постоянно действащата подкомисия към Комисията по правни въпроси в парламента.

 



Тагове:   СРС,


Гласувай:
4


Вълнообразно


1. анонимен - Има 2 варианта:
10.01.2011 15:54
Или този закон е замислен, предложен и гласуван от комунисти или е правен от некадърници с юридическа диплома! Има и подвариант :- замислен и предложен е от първите, а е гласуван от вторите. Тъй като от комунизма наследихме далавераджийство, безотговорност, безхаберие, егоизъм и съответно недоверие, би трябвало ВСИЧКИ ръководни постове да се подслушват! И не само те!- НАВСЯКЪДЕ ,където длъжността е обществено важна и отговорна, където има поле за корупция, зависи човещки живот, здраве, имот, чест, достойнство,
необходима е съответната квалификация и т.н. Аз съм работил 30 години в една отговорна сфера и тъй като винаги съм гледал работата (като цяло)! да е
свършена, т.е.виждам ,какво трябва да се свърши, а изостава, -отивам и я свършвам, без значение, дали е "под моето достойнство" или квалификация.
По този начин съм изградил доверие на началниците си към мен, и никога и никой не ми е нареждал, какво да правя! Достатъчно е да ме виждат там и вече са сигурни, че работата е "опечена"! Ако всички си вършеха така работата,
нямаше да има нужда от подслушване! Т.е. АКО НЕ ИСКАШ ДА ТЕ УПРАВЛЯВАТ,- УПРАВЛЯВАЙ СЕ САМ!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 771049
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!