Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2010 23:30 - НЯМА ПРОБЛЕМИ ИМА САМО ВЪЗМОЖНОСТИ
Автор: sonyagarcheva Категория: Изкуство   
Прочетен: 1781 Коментари: 0 Гласове:
2



Кой може да каже какво е успех и какво неуспех?

Будистка поговорка

Повечето то нас мечтаят за онзи ден, когато няма да има никакви проблеми, когато всичко ще бъде решено и нашия живот ще стане “съвършен и пълен” Но проблемите си остават важна и значима част от нашето съществуване и ние не бива да ги избягваме, а да се опитваме да разбираме какво представляват сами по себе си.

Нищо не се случва случайно. Ние сме част от Вселената, която винаги ни изпраща определени знаци и сигнали, често във вид на проблеми. Не е случайност и не е съвпадение, когато даден конкретен проблем засяга дадена област в живота ви; нашите трудности това са указания, които трябва да бъдат разчетени. Запитайте себе си; какво иска да ми каже този проблем? Какво говори той за моите мисли? Надежди? Действия? Алтернативи? Начин на живот? Какво този проблем се опива да ми каже? Вгледайте се внимателно и се замислете, може да намерите истинската причина. Ако винаги се самосъжалявате и отпускате ръце, когато се сблъсквате с трудности, то ще изпуснете предназначеното за вас важно послание.

СТАНЕТЕ АЛХИМИК

Средновековният алхимик е прекарвал живота си в опити да намери тайната на превръщането на обикновените метали в злато. Маса време и огромни състояния са били харчени за тези търсения, но безрезултатно. Средновековната алхимия е претърпяла неуспех, защото нейните привърженици са вървели в неправилна посока. Истинският алхимик е онзи, който се учи на тайната да превръща ежедневните ситуации в злато, който търси как да намери изход от всяко положение.Проблемите и трудностите могат да с използват като трамплин за задълбочаване на проницателността и истинският алхимик разбира, че проблеми не съществуват, а има само благоприятни възможности.

 

НЯМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ – ПРОБЛЕМ, ИМА САМО ВЪЗМОЖНОСТИ

Щом човек повярва в своите сили и пристъпи към търсенето на възможностите, които се крият във всяка ситуация, придобитите познания стават направо потресаващи.

Маргарет Кели, която посещаваше моите семинари “Движещите сили на мисленето”, веднъж използвала този принцип в работата си. Тя беше директор на голяма частна лечебница и заедно с двама асистенти ръководеше ежедневните дела на повече от хиляда пациенти.. Ако дори и един от асистентите й отсъствал това причинявало затруднения, а представете си с какъв “проблем” се е сблъскала, когато веднъж се разболеели едновременно двамата. Тя изпаднала в паника, но после си спомнила, че “няма такова понятие- проблем, а има само възможности”. Къде била в този случай възможността? Маргарет се заинтересувала.

Тя осъзнала, че винаги е ръководила работата чрез своите помощници и фактически не познавала персонала, с който работи. Тя си казала:”Смятам да се възползвам от това за да опозная другите хора.” Тя прекарала деня разговаряйки и общувайки с работниците, с които практически не контактувала. Маргарет изслушала техните тревоги, узнала трудностите им, което на свой ред я довело до нов и по-ефективен метод на изпълнение на обичайните й задължения. Както по-късно ми каза М.Кели :”Денят се превърна в чудесна възможност, и аз направих много неща.”

Съмнявам се, че Маргарет Кели би могла да обърне толкова напрегната ситуация в преимущество, ако се беше запънала на така наречения си “проблем”. При нея се е извършила промяна на възприятията от “Аз имам огромно затруднение” на “Прoблем не съществува, има само възможности”,което й позволило да опита нов подход за действия, довел до чудесни резултати.

Нанси Спенсър се намираше в много трудно положение, когато за пръв път се срещах с нея. Беше я изоставил мъжът, с когото имаше граждански брак, и Нанси беше останала с три малки деца на ръце. Нямаше пари, нямаше професия и нямаше никакви перспективи за близкото бъдеще.

Изглеждаше, че неразрешим проблем се е стоварил на плещите на Нанси, докато тя не си напомни, че няма проблеми, а има само благоприятно възможности. Но къде? Търсенето й продължи повече от седмица, докато тя намери накрая своята възможност.

Задавайки си купчина въпроси, тя осъзна, че винаги е зависела от някого, първо от родителите си, а после от съпруга си. Нанси винаги позволява друг да й казва какво да прави, защото имала крайно ниско чувство за собствено достойнство. Сега, в пълно отчаяние, в една външно безнадеждна ситуация, тя си дала обещание. Заради себе си и заради своите деца Нанси взела решение да подобри положението и да стане уверена и преуспяваща жена. Тя използва тази криза като трамплин, за да стане силна и независима личност.

Беше ми приятно да уча Нанси на концепциите изложени в тази книга: тя беше жаден слушател, настойчиво и непрекъснато работеше върху самооценката си, над своите убеждения и задачи. Тя се променяше пред очите ми, аз виждах как тя израсна от обикновена черноработничка до собственичка на търговия на едро с цветя. Днес тя е щастлива и преуспяваща, уверена в себе си жена, омъжена за добър, чистосърдечен човек. Те имат прекрасен съвместен живот и всичко защото, че Нанси повярва в това, че проблемите са източник на възможности.

Станете алхимици в живота си и се научете да превръщате всяка ситуация в благоприятен случай.Помнете колко често се оплакваме от събития, които както после става ясно, са били нужни за растежа ни и развитието ни.

Един от най-ярките примери за превръщането на случайно произшествие в благоприятен шанс е един епизод от живота на изследователя Дон Стуки. Неволно оставяйки в пещта парче стъкло той го намерил побеляло. Без ни най-малко да се притесни, Стуки приложил творчески  подход и обърнал тази случка в своя полза. Продължавайки да експериментира с новата субстанция, той открил, че  тя е устойчива на горещия пламък, по-нататък той усъвършенствал технологията и реализирал в търговията своята грешка като термоустойчиво стъкло, което днес може да срещнете в почти всяка къща в Северна Америка.

Научете се да гледате на своите стресове и проблеми като на перспективи и възможности, а не като задължения и препятствия. Ето ви историята на предприемача Кети Колби, която се родила с дислекция и не можела да различи дясно и лява страна и да определи колко е часът. Всичко и се удавало само с големи усилия. “Моята не-дееспособност е едно от най-големите ми преимущества, - казва тя,- тя ми помогна да се науча да мисля.”

Веднъж Колби направила решителна стъпка. С 500 долара от своите спестявания тя основала фирма с название “Resources for the Gifted”(Ресурси на надарени). Тя направила каталог за наличните ресурси за интелектуално надарени деца и го изпратила на 3500 учители. Отначало поръчките били незначителни, и даже когато потокът им нараснал, през първите години работата едва се придвижвала. Тя купила склад, но зданието изгоряло. Служащият при нея изхарчил парите. Колби се развела с мъжа си. Но независимо то всичко тя никога не престанала да вярва, че “няма такова понятие – проблем, а има само възможности”. Днес нейния оборот е 3,5 милиона долара годишно и компанията продължава да расте.

Американският президент Франклин Рузвелт страдал от периплегия и не можел без чужда помощ да седне или да стане от инвалидното кресло.. Но именно той извел страната от “великата депресия” и влязъл в световната история като един от най-уважаваните и почитани политици.

Боб Хоук се избавил от алкохолна зависимост и станал най-големия лидер на лейбъристите и дори успешен премиер –министър на Австралия за 4 мандата.

Уилма Рудолф се родила в бедно негърско семейство, в пострадалия от депресията щат Тенеси. Когато на десет години тя се разболяла от полиомиелит, животът не й изглеждал изпълнен с оптимизъм и надежди, но тя преодоляла всички трудности и през 1960 г. на Олимпийските игри в Рим спечелила три златни медала по лека атлетика

Тридесет години по-късно потенциална олимпийска шампионка се сблъскала с най-кризисната ситуация в живота си. Геил Девърс се готвела за състезанията на Олимпиадата през 1992 г. в Барселона, когато внезапно цялото й тяло се покрило с язви. Никой не можел да определи какво е това. Накрая поставили диагноза- болест на Грейвс, състояние при което се появила реална заплаха от ампутация на стъпалата. До насрочената операция оставали само два дни когато тя започнала да се оправя. Преминала през тази напаст, спечелила бягането на 100 м в Барселона, а след това под аплодисментите на 85 хилядна тълпа повторила потресаващия си подвиг през 1996 г. в Атланта. “не бих искала нещо да променя,- каза Гейл, спомняйки си онова сурово изпитание,- тази неприятност се превърна в благодеяние. Тя ме направи такава каквато съм днес, направи ме по-силна и по-добра.”

Учредителният директор на крупна преуспяваща инвестиционна компания сподели с мен тайната на наемането на работа на главни изпълнители. “Ние не приемаме нито един завършил, преди да претърпи поне едно голямо поражение в живота си. Смятаме, че в резултат на това тези хора стават по – отговорни и решителни. Провалите спомагат за израстването на личността.”

Какви възможности ви очакват още сега? Никога няма да разберете докато не започнете да ги търсите. Много рядко се случва възможностите просто да ви чакат и да ви помахват с флагче. По-често те се маскират зад проблеми и неуспехи. Но има възможности в изобилие  за всекиго и ако искате да откриете и изследвате вашите “проблеми” използвайки новия подход, то вас ви очакват мили изненади. Цялата ваша борба и стрес – това са шансове и възможности. Както казва Арнолд Шварценегер:”Аз вярвам в борбата.”

 


из "Подсъзнанието може всичко"
Джон Кехоу




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 770382
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!