Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2010 13:48 - Съвременната класическа музика е неразбираема за човешкия мозък
Автор: sonyagarcheva Категория: Изкуство   
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.02.2010 13:51


 От десетилетия критиците на съвременната класическа музика се присмиват на почитателите й, които търсят фина мелодия зад хаотичните звукови композиции, пише в. “Дейли телеграф”. Но никой досега не бе дал обяснение защо тази музика е трудна за слушане. Новата книга на Филип Бол “Музикалният инстинкт” (The Music Instinct) обяснява как човешкият мозък интерпретира музиката на базата на отделните усещания и чувства, които предизвикват отделните звуци. За разлика от традиционната класическа музика, при която са спазени строги правила на композицията и където благодарение на формулата за хармония човешкият мозък лесно възприема всеки звук, съвременната класическа музика е абсолютно неразбираема и “непреводима” за мозъка. За пример са дадени симфониите на съвременните композитори Арнолд Шьонберг и Антон Веберн. Шьонберг е известен с модернистичния си принос към музиката на XX век. Той създава музикална система от дванадесет тона, наречена додекафония, и е един от първите композитори на атонална музика. Въпреки това не може да се отрече, че подходът на композиторите на атонална музика е революционен. Той шокира публиката с дисонанса в произведенията си “Три пиеси за пиано” и песенния цикъл “Книгата на висящите градини”. 
Причината за принципната непреводимост на техните творби е липсата на структура и модел, които да отговаря на невронната мрежа в човешкия мозък. Според автора на изследването благодарение на съответствието между музикалната композиция и способността на мозъка да възприема определени структури възниква насладата от музиката. Музиката се възприема със същия участък от мозъка, който е отговорен за дишането и сърцебиенето. 
Много хора намират съвременната класическа музика за голямо предизвикателство. Те не биха могли да я слушат, за да релаксират или пък след тежък работен ден. 
В това се крие разликата между музиката на Бах и Шонберг. При Бах тя отговаря на определени модели и предизвиква съответните възприятия, а при Шонберг е необходима когнитивна помощ, за да се опрости възприемането на мелодията. Поради тази причина съвременната класическа музика най-лесно се възприема на фрагменти. Чрез осмисляне на детайла се добива впечатление за цялото. 
image




Тагове:   музика,   мозък,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 771017
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!