Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2009 15:07 - 40 лева за нов паспорт, 25 лева - за шофьорска книжка
Автор: sonyagarcheva Категория: Изкуство   
Прочетен: 1542 Коментари: 1 Гласове:
1



image
Цените на новите лични документи с биометрични данни няма да са драстично по-високи от сегашните. Това обяви вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Международният паспорт с чип ще струва 40 лв. (в момента - 30 лв.), личната карта става 18 лв. (10 лв.), а шофьорската книжка - 25 лв. (18 лв.). Както и сега, за бърза услуга цената ще е тройно по-висока, а за експресна - петорно. За сметка на увеличението обаче гражданите вече няма да плащат за заявления и за снимки - те ще се правят в паспортните служби.

На 9 декември парламентът прие 6-месечен допълнителен срок за валидност за личните карти и книжките, които изтичат през 2010 г. Всеки от двата документа ще важи още половин година след крайната дата, записана в него. С изтекла лични карта или книжка обаче няма да може да се пътува в чужбина.

Докато бъде пусната новата система за издаване на документи, старата няма да бъде спирана. Ако се налага, всеки ще може да си извади паспорт, лична карта или шофьорска книжка от сегашния вид, които ще важат в близките 5 или 10 години. Не е необходимо да се сменят с нови.

В МВР си поставят за задача да пуснат документите на 29 март догодина. Само международният паспорт и личните карти за чужденци ще имат чип. За останалите документи са предвидени други средства за защита срещу фалшификации. Например - снимките ще са черно-бели и ще се гравират с лазер.

На адрес http://ldoc.mvr.bg в интернет може да се открие по-подробна информация.



Тагове:   нов,   книжка,   паспорт,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ех. . ., искаме да ни си плаща от дъ...
01.03.2010 10:54
ех..., искаме да ни си плаща от държавата, че задължава гражданите си всеки ден пазят от повреда, унищожаване или загубване държавната собственост -"лична карта" (която хем сме заплатили на държавата, хем си остава собственост на държавата и ако не я опазиш, плащаш глоба)!
Това е феноменално - еванла дет се вика ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 766154
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!