Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2009 13:02 - Крикор Азарян ще поставя Чехов на небето
Автор: sonyagarcheva Категория: Изкуство   
Прочетен: 1071 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.06.2010 22:32


 image Големият режисьор издъхна от тежка болест във Военна болница Големият български театрален режисьор и педагог проф. Крикор Азарян почина миналата нощ на 75-годишна възраст след продължително тежко боледуване. Стожерът на родната режисьорска колегия си отиде във Военна болница, където до последно кроеше планове за бъдещи театрални проекти. 
До последния си дъх, макар страдащ от болестта, той успя да довърши лебедовата си песен - "Вишнева градина" от Антон Павлович Чехов в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата на забележителната постановка бе на 31 октомври т.г. А другите части от трилогията на Азарян по Чехов - "Чайка" в Театър "Българска армия" и "Три сестри" в Младежкия театър "Н. Бинев", продължават да се играят - съответно вече трети и втори сезон. Довечера „Три сестри“ ще оживее отново на сцената на Младежкия, а учениците на Крикор Азарян ще почетат паметта му. 
Чехов бе любимият драматург на Азарян, той откриваше в него непреходните мъдрости на живота. „Великият Чехов ни е особено нужен днес – каза Крикор Азарян в последното си интервю за българската преса, което той даде за в. „Класа“ преди месец. - Чехов разглежда нещата с очите на лекар, който прави епикриза на обществото. А тази епикриза ни е твърде необходима и днес. Чехов прави нещата предизвикателни - тревожат ни, карат ни да мислим, сами да търсим отговора. Какво по-хубаво от това да накараш хората да мислят и да оценяват сами поведението си.“ 
Крикор Азарян е роден в Пловдив на 14 март 1934 г. Завършва театрална режисура във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) през 1966 г., специализира в Москва и Ленинград. 
Работил е най-дълго във Военния театър, а също - в Народния, Сатиричния, Театър "София", Пловдив, в театри в Москва, Битоля, Варшава и др. 
Незабравими в историята на българския театър освен постановките му по Чехов, остават спектаклите "Януари" и "Опит за летене" от Йордан Радичков, "Дванайсета нощ" и "Крал Лир" от Шекспир, "Дневникът на един луд" от Гогол, "Уестсайдска история" от Лоуръндс и Леман, "Петрол", "Автостоп" и "Кълбовидна мълния" от Иван Радоев, "От земята до небето" от Никола Русев, "Дело" от Сухово-Кобилин, "Последен запис" от Бекет, "Самоубиецът" от Н. Ердман, "Хенрих IV" от Пирандело, "Буре барут" от Д. Дуковски, ""Белградска трилогия" от Б. Среблянович, "Бая си на бълхите" и "Продавате ли демони?" от Боян Папазов, "Трамвай Желание" от Т. Уилямс, "Пътеки" от Николай Хайтов и мн. други.
Носител е на наградата за режисура на Съюза на артистите в България през 2004 г. Режисьор е и на игралния филм "Всички и никой" (1978) по Йордан Радичков. Получава почетен “Аскеер” и орден за вярна служба на театъра. 
Ученици на професор Азарян са звезди на театъра като Владимир Люцканов, Мариус Куркински, Петър (Чочо) Попйорданов, Валентин Танев, Камен Донев, Стефан Вълдобрев, Галин Стоев, Койна Русева, Стефка Янорова, Лилия Абаджиева. Негови асистенти в Театралната академия са били Тодор Колев и Иван Добчев.
Проф. Крикор Азарян се готвеше за нова премиера - „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс в Театър „Българска армия“. Имаше намерение спектакълът да е готов през март 2010-а, в навечерието на неговия рожден ден. Вече бе направил разпределение на ролите, а актьорите очакваха с нетърпение срещата с него. Звъняха във Военна болница, за да поговорят с любимия професор и режисьор, да му вдъхнат надежда за „Стъклената менажерия“. Тази постановка проф. Крикор Азарян ще направи на небето. 
Съболезнования до семейството на Крикор Азарян изпратиха министърът на културата Вежди Рашидов, Театър "Българска армия" и фондация "Аскеер", близки, колеги, ученици и приятели.
Поклонението пред тленните останки на легендарния режисьор е на 17 декември, от 11.00 часа в Театър „Българска армия“. В театъра нарочно решили да се простят с колоса в четвъртък, деня на неговите премиери.



Тагове:   небето,   Чехов,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 766103
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!