Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2009 01:28 - Хелоуин или Денят на Вси Светии
Автор: sonyagarcheva Категория: Изкуство   
Прочетен: 2448 Коментари: 0 Гласове:
2




 В нощта на 31 октомври целият католически свят празнуват Хелоуин, наричан още Денят на Вси Светии. Той е особено популярен в САЩ, Великобритания и Ирландия. В Латинска Америка и Испания пък 31 се приема за Ден на мъртвите, когато те се молят да душите на починалите си роднини и приготвят вкусна храна.

Всъщност историята на Хелоуин започва още по времето на древните келти. Те празнували своята Нова година в последните дни на октомври, когато прибирали и последната си реколта преди настъпването на зимата.

Според техните вярвания именно през последния ден от месеца границата между земята и отвъдното се отваря и душите на мъртвите търсят живи тела, в които да се вселят. За да ги прогонят, келтите навличали животински кожи и боядисвали лицата си. Целта им била да изглеждат колкото се може по-страшни, за да уплашат духовете. Също така те оставяли храна пред входната врата на храна, която да ги умилостиви.

По-късно римляните завладяват земите на древните келти и християнските традиции се смесили с местните. Така келтската Нова година се преплела с празника Фералия, когато римляните почитали мъртвите. През 9 век, папа Григории IV обявява 2 ноември за ден на Вси Светии, когато отново се почита паметта на починалите. В последствие традициите на трите празника се преплитат в едно и се превръщат в познатия ни Хелоуин.

Днес празникът е свързан по-скоро с организирането вечерни партита, където всички са облечени маскирани. Всички добре знаем от американските филми, че на този ден децата също си слагат костюми и обикалят съседните къщи за лакомства. Ние също имаме подобна традиция на Лазаров ден, когато младите момичета обикалят по съседните къщи и пеят, а хората пълнят кошниците им с храна.

image

Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд.

 
image

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sonyagarcheva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 770918
Постинги: 206
Коментари: 134
Гласове: 395
Спечели и ти от своя блог!